71ον Καϊμακλίου

Η καλύτερη προσκοπική παρέα...

 
Η ιστορία μας PDF Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρων
Η ιστορία μας
Μάξιμος Κουρσουμπάς
Η Ίδρυση του 71ου
Ένα σπουδαίο 71ο
Κρίση και Παρακμή
Αναδριοργάνωση
Από την παράγκα στο οίκημα
Επιστροφή στις επιτυχίες
Επανάπαυση στις δάφνες
Οι πρώτες κοπέλες στο 71ο
Ένα ανανεωμένο 71ο ανεπιτίθεται
'Εκδοση Εφημερίδας
Ιστορική έξοδος στην Αίγυπτο - 1994
Αξέχαστη εκδρομή στο Ισραήλ - 1995
Εκδρομή στην Γερμανία - 1996
Όλες οι σελίδες

Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα προσκοπικά βήματα στο Καϊμακλί, έγιναν πριν ακόμη απελευθερωθεί η Κύπρος από τους Άγγλους. Οι πρώτες πληροφορίες μας έρχονται από τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Τότε ήταν που ένας ιερωμένος, ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κουρσουμπάς αφού μάζεψε μερικά παιδιά οργάνωσε τις πρώτες προσκοπικές ενωμοτίες. Τα παιδιά αυτά κυρίως προέρχονταν από το κατηχητικό της ενορίας. Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία το ξεκίνημα των πρώτων προσκοπικών δραστηριοτήτων τοποθετείται στα 1956.

Ο Μαξίμος δίδασκε στα παιδιά διάφορα θέματα από την Προσκοπική εκπαίδευση όπως Α` Βοήθειες, κόμπους, τον προσκοπικό χαιρετισμό, πατριωτισμό. Οι ενωμοτίες έφεραν ονόματα Αγίων.

Τα πρώτα βήματα όμως δεν ήταν καθόλου εύκολα. Εφόσον οι πρόσκοποι του Καϊμακλίου δεν εντάχθηκαν στο Σώμα Προσκόπων, που ήταν τότε μέρος του Βρετανικού Σώματος, δεν υπήρχε περίπτωση να συγκεντρώνονται με την άδεια των Άγγλων. Έτσι ο Μαξίμος μάζευε τους Προσκόπους του στα κρυφά, σε αίθουσες της εκκλησίας και συνήθως στο γυναικωνίτη της Αγίας Βαρβάρας. Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1957 όταν ο Μαξίμος συνελήφθη από τους Άγγλους και οι Προσκοπικές ενωμοτίες διαλύθηκαν. 

Ανάμεσα στους πρώτους εκείνους προσκόπους του Καϊμακλίου ήταν οι Ν. Βαρνάβας, Τ. Τράντας, Α. Φωτίου, Γ. Ιωαννίδης, Α. Πρωτοπαπάς, Κ. Κλεάνθους, Α. Νεοφύτου, Α.Σάββα, Μ. Παττάσιης, Λ. Βασιλείου, Μ. Πασχαλίδης και πιθανότατα ο Νικος Θ. Ιωάννου, αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. που σκοτώθηκε το 1958 στην Αγγλία ενώ εκτελούσε ειδική αποστολή.