71ον Καϊμακλίου

Η καλύτερη προσκοπική παρέα...

 
Η ιστορία μας - Ένα σπουδαίο 71ο PDF Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρων
Η ιστορία μας
Μάξιμος Κουρσουμπάς
Η Ίδρυση του 71ου
Ένα σπουδαίο 71ο
Κρίση και Παρακμή
Αναδριοργάνωση
Από την παράγκα στο οίκημα
Επιστροφή στις επιτυχίες
Επανάπαυση στις δάφνες
Οι πρώτες κοπέλες στο 71ο
Ένα ανανεωμένο 71ο ανεπιτίθεται
'Εκδοση Εφημερίδας
Ιστορική έξοδος στην Αίγυπτο - 1994
Αξέχαστη εκδρομή στο Ισραήλ - 1995
Εκδρομή στην Γερμανία - 1996
Όλες οι σελίδες

Ένα σπουδαίο 71ο

Τον Αύγουστο του 1959, το 71ον Σύστημα έλαβε μέρος σε τζαμπορέτο που έγινε στο δάσος της αλυκής στη Λάρνακα. Ήταν η πρώτη μεγάλη δράση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και συμμετείχαν Πρόσκοποι από την Ελλάδα και το Ισραήλ καθώς επίσης και τα Αγγλικά και τα Αρμένικα Συστήματα της Κύπρου.

Ένα χρόνο μετά την ίδρυση, ο Βαρνάβα διοργάνωσε την πρώτη εκδρομή στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, οι Πρόσκοποι του Καϊμακλίου φιλοξενήθηκαν από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενώ επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων τα Μετέωρα και τη Χαιρώνεια. Στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν στην Τήνο όπου τους έγινε θερμή υποδοχή. Στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας τέθηκαν τιμητικά επικεφαλής.

Με τις συνεχείς δράσεις το 71ον προόδευε σταθερά. Μια πολύ ξεχωριστή δράση έγινε το 1961. Τα λείψανα του ήρωα Νίκου Ιωάννου ήταν ακόμα στην Αγγλία αφού η οικογένεια του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τα φέρει στην Κύπρο. Διοργανώθηκαν λοιπόν διάφορες εκδηλώσεις - έρανοι, κάλαντα, θεατρική παράσταση με το έργο "Στα Μυστικά του Βάλτου' - με τις οποίες οι Πρόσκοποι κατάφεραν να μαζέψουν αρκετά λεφτά για να καλυφτούν τα έξοδα. Έτσι το 1961 τα λείψανα του ήρωα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο και τάφηκαν στο Καϊμακλί. Στην πομπή που σχηματίστηκε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας μέχρι το Καϊμακλί προηγείτο η μικρή, τότε, μπάντα του 71ου.

Η ζωντάνια και η πλούσια δράση συνεχίστηκε και το 1962 όταν τον Νίκο Βαρνάβα διαδέχθηκε ο Αντρέας Φωτίου. Στις 15 Απρίλη διεξήχθη καν οι Α΄ Επαρχιακοί Αγώνες Στίβου για τους Πρόσκοπους της Λευκωσίας. Το 71ον Σύστημα συμμετέχοντας με 23 αθλητές κατέλαβε την 1η Θέση στη γενική βαθμολογία. Το Σύστημα αποτελείτο τότε από 10 βαθμοφόρους, 8 Ανιχνευτές, 25 Προσκόπους (σε 4 ενωμοτίες) και 26 Λυκόπουλα. Δύναμη πολύ ικανοποιητική για την εποχή.

Με το τέλος του 1962 άρχισαν σι διακοινοτικές ταραχές που συνεχίστηκαν και τους πρώτους μήνες του 1963. Το Καϊμακλί, λόγω της γειτνίασης του με το τουρκικό χωριό Ομορφίτα έγινε πεδίο αιματηρών επεισοδίων ενώ η δημιουργία της "πράσινης γραμμής" το μετάτρεψε σε ακριτική περιοχή, έστω κι αν βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου.... Στις δύσκολες στιγμές το 71ο Σύστημα ανάστειλε τις κανονικές του συγκεντρώσεις και τα μέλη του έτρεξαν να βοηθήσουν την ενορία τους. Οι μικρότεροι σε ηλικία έγιναν ταχυδρόμοι αφού το ταχυδρομείο δεν ερχόταν πια στο Καϊμακλί. Τα βράδια, οι μεγαλύτεροι, εκτελούσαν χρέη σκοπών, επανδρώνοντας φυλάκια παρά την "πράσινη γραμμή", ξαλαφρώνοντας έτσι τους εθνοφρουρούς μας.

Τον Αύγουστο του 1963 διοργανώθηκε στο πεδίο του Μαραθώνα στην Ελλάδα, Το 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορυ. Ανάμεσα στους απεσταλμένους του Σώματος Προσκόπων Κύπρου ήταν και εκπρόσωποι του 71ου με επικεφαλής τους Α. Φωτίου (Α.Σ) και Κ. Καμέρη (Υ.Ο.Π.). Ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτέμβρη, ιδρύθηκε ο σύνδεσμος γονέων και φίλων του 7Ιου Σ.Π.Κ. και εκλέχτηκε η πρώτη του επιτροπή. Μετά τις εκλογές, μάλιστα οι γονείς και οι φίλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεγάλη προσκοπική πυρά που διοργάνωσε το Σύστημα.

Στο μεταξύ η παρουσία του Αιγυπτιώτη Κάκου Καμέρη, ο οποίος ανάλαβε καθήκοντα Αρχηγού Ομάδας, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το 71ο Σύστημα λόγω των γνώσεων και της πείρας του από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων της Αιγύπτου. Το Δεκέμβρη του 1963 ο Καμέρης διοργάνωσε διήμερο διαγωνισμό μεταξύ των ενωμοτιών της 71ης Ομάδας Προσκόπων. Στη διάρκεια του διαγωνισμού οι ενωμοτίες έπρεπε να στήσουν αντίσκηνα, να φτιάξουν μεγάλες κατασκευές ενώ γινόντουσαν και εξετάσεις σε βασικά προσκοπικά θέματα. Τον διαγωνισμό επισκέφτηκαν Έφοροι που εντυπωσιάστηκαν από το επίπεδο και την ιδέα γενικότερα.

Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν σι παγκύπριοι διαγωνισμοί επίλεκτων ενωμοτιών Το 1964 ο Α. Φωτίου ανάλαβε καθήκοντα Τοπικού Εφόρου ΑΡΩΝΑ και έτσι τον διαδέχτηκε στην αρχηγία του 71ου Σ.Π.Κ. ο Αντρέας Χριστοδουλίδης, μέχρι τότε Αρχηγός Κοινότητας. Στην τότε Τοπική Εφορία ΑΡΩΝΑ υπάγονταν, εκτός του 71ου, Το 72ον Παγκυπρίου Γυμνασίου, 78ον Τράχωνα, 83ον Αγλαντζιάς, 86ον Παλλουριώτισσας, 90ον Ολυμπιακού, 93ον Νεάπολης και 107ον Ελενείου. Λόγω των ταραχών του 1963-64 κάποια απ' αυτά τα Συστήματα είχαν αναστείλει την λειτουργία τους. Οι ταραχές ματαίωσαν και τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις του 1964. Έτσι, το 71ο Σύστημα διοργάνωσε αρκετές μονοήμερες εκδρομές. Μια απ' αυτές έγινε στο Παλαιχώρι όπου Πρόσκοποι και Λυκόπουλα επισκέφτηκαν το άγαλμα της Μάνας που δεσπόζει του χωριού.

Παρόλα τα προβλήματα που δημιούργησαν σι διακοινοτικές ταραχές, το 71ο Σύστημα συνέχισε να προοδεύει. Το 1965 έκανε, μάλιστα, την παρουσία του ακόμα πιο έντονη. Η Τ.Ε. ΑΡΩΝΑ προκήρυξε διαγωνισμό μεταξύ όλων των ενωμοτιών της Τοπικής που διάρκεσε τρεις μήνες. Στους τρεις αυτούς μήνες λήφθηκε υπόψη η όλη δράση και το επίπεδο της κάθε ενωμοτίας. Στην τελική βαθμολογία οι πρώτες δύο θέσεις κατελήφθησαν από ενωμοτίες του 71ου Συστήματος. Συγκεκριμένα η ενωμοτία ΓΕΡΑΝΩΝ και η ενωμοτία ΤΑΥΡΩΝ κατέλαβαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Τον Απρίλη διοργανώθηκαν οι Α' αγώνες στίβου της Τ.Ε. ΑΡΩΝΑ στους οποίους το 71ο κατάφερε να κερδίσει. Τον Μάη, στον επαρχιακό διαγωνισμό επίλεκτων ενωμοτιών η ενωμοτία ΕΛΑΦΙΩΝ κατέλαβε την 3η θέση μετά από πολύ καλή εμφάνιση.

Με διήμερη γιορταστική συγκέντρωση στο χώρο του 71ου Συστήματος, ξεκίνησε η Προσκοπική χρονιά 1965-66, στις 9-10 Οκτώβρη. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος όλα τα Συστήματα της Τ.Ε. ΑΡΩΝΑ, ενώ την όλη εκδήλωση παρακολούθησαν Έφοροι, άλλοι Πρόσκοποι και αρκετός κόσμος. Στην αρχή έγινε αγιασμός που τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κουρσουμπάς και ακολούθησαν επιδείξεις, παιγνίδια και προσκοπική πυρά.

Την ίδια χρονιά, το 71ο Σ.Π.Κ. βραβεύτηκε για την διάθεση των περισσότερων περιοδικών "ΠΑΝΤΑ ΕΜΠΡΟΣ". Στο 12ο Παγκόσμιο Τζάμπορι το 1967, στις Η.Π.Α., η Κύπρος έστειλε μόνο ένα Πρόσκοπο. Κι αυτός ήταν ο Κωστάκης Χριστοφίδης, ενωμοτάρχης του 71ου Συστήματος. Σε ατομικό διαγωνισμό μεταξύ των Προσκόπων της 71ης Ομάδας το 1967 νικητής αναδείχθηκε ο Σοφοκλέους με δεύτερο τον Σ. Μακρυγιάννη.

Το 1968 ο Αρχηγός Αντρέας Χριστοδουλίδης τιμήθηκε με το πιστοποιητικό "Καλών Υπηρεσιών" του Γενικού Εφόρου και ενώ στο μεταξύ παρέδιδε την σκυτάλη της αρχηγίας του 71ου στον Κάκο Καμέρη. Το Σύστημα του Καϊμακλίου όλο και μεγάλωνε. Έτσι η Ομάδα των Προσκόπων χωρίστηκε στα δυο με Αρχηγούς τον Γιώργο Ιωαννίδη και τον Σαββάκη Χαραλάμπους. Αργότερα ο Σ. Χαραλάμπους ανάλαβε την επανιδρυθείσα Κοινότητα και έτσι η Ομάδα επανενώθηκε.

Σε αναγνώριση της πλούσιας δράσης και προσφοράς του, το 71ο Σύστημα τιμήθηκε το 1969, όταν του απονεμήθηκε το πιστοποιητικό 'Καλών Υπηρεσιών" του Γενικού Εφόρου. Η απονομή έγινε στις 27 Απρίλη στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στη Μόρφου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η δύναμη του Συστήματος έφτασε το 1969 τα 180 άτομα! Αναλυτικά υπήρχαν 96 Πρόσκοποι σε 9 ενωμοτίες, 45 Λυκόπουλα, 17 Ανιχνευτές σε 2 ομίλους και 12 βαθμοφόροι. Ανέβηκε όμως και η δύναμη της μπάντας, το καμάρι του Συστήματος. Ο Γ. Ιωαννίδης πέρα από τα καθήκοντα του στην Ομάδα των Προσκόπων, ανάλαβε και υπεύθυνος της μπάντας στην οποία και έδωσε νέα πνοή.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις για άλλη μια σπουδαία χρονιά, το 71ον Σύστημα ξεκίνησε την Προσκοπική χρονιά 1969-70. Τον Γενάρη του 1970 Το 71ον τιμήθηκε από το περιοδικό «ΠΑΝΤΑ ΕΜΠΡΟΣ» γι' άλλη μια φορά. Βραβεύτηκε επίσης ο Ανιχνευτής Νίκος Θεοχάρους για τις υπηρεσίες του προς το περιοδικό. Στη διάρκεια της χρονιάς, οι Ανιχνευτές με Αρχηγό τον Σάββα Χαραλάμπους ανάπτυξαν εξαιρετική δραστηριότητα διοργανώνοντας διήμερους στο Πρόδρομο, στη Μόρφου, στη Κερύνεια και αλλού. Τον Απρίλη, το 71ο Σ.Π.Κ. απόκτησε και τους δυο πρώτους Προσκόπους Δημοκρατίας που ήταν οι Νίκος Θεοχάρους και Άλκης Πισσαρίδης.