71ον Καϊμακλίου

Η καλύτερη προσκοπική παρέα...

 
Η ιστορία μας - Η Ίδρυση του 71ου PDF Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρων
Η ιστορία μας
Μάξιμος Κουρσουμπάς
Η Ίδρυση του 71ου
Ένα σπουδαίο 71ο
Κρίση και Παρακμή
Αναδριοργάνωση
Από την παράγκα στο οίκημα
Επιστροφή στις επιτυχίες
Επανάπαυση στις δάφνες
Οι πρώτες κοπέλες στο 71ο
Ένα ανανεωμένο 71ο ανεπιτίθεται
'Εκδοση Εφημερίδας
Ιστορική έξοδος στην Αίγυπτο - 1994
Αξέχαστη εκδρομή στο Ισραήλ - 1995
Εκδρομή στην Γερμανία - 1996
Όλες οι σελίδες

Η Ίδρυση του 71ου Συστήματος

Μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα και ενώ η Κύπρος ετοιμαζόταν να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος, το σώμα Προσκόπων Κύπρου έπαψε να αποτελεί μέρος του Βρετανικού Σώματος και έγινε κι' αυτό ανεξάρτητο. Από τον Φλεβάρη του 1959 άρχισαν στο Καϊμακλί οι κινήσεις για ίδρυση Προσκοπικού Συστήματος. Τότε, ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος και ο Νίκος Βαρνάβα, βγαίνοντας από τα κρατητήρια θέλησαν να ιδρύσουν μια νεανική οργάνωση. Η σκέψη ήταν ότι σι νέοι της Κύπρου έπρεπε τώρα να αφήσουν πια τα όπλα και να κατευθύνουν αλλού τη ζωντάνιά τους. Έπρεπε να αποκτήσουν νέα ενδιαφέροντα. Ο Μάξιμος ήθελε μια περισσότερο θρησκευτική οργάνωση. Ο Νίκος Βαρνάβα όμως επέμενε στην ίδρυση ενός Προσκοπικού Συστήματος και μαζί με άλλους προχώρησε στην πραγματοποίηση της ιδέας.

Με την ίδρυση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, Το Σύστημα του Καϊμακλίου εντάχθηκε αμέσως σ' αυτό και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου 1959 οπόταν και του δόθηκε ο αριθμός 71. Στην πραγματικότητα ήταν το Πρώτο Σύστημα που αιτήθηκε την ένταξη του στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Παρόλα αυτά, άλλα Συστήματα που ήδη υπήρχαν ενταγμένα στο Βρετανικό Σώμα θεωρήθηκαν παλαιότερα και τους δόθηκαν οι αριθμοί 1 ως 70. Την ίδια μέρα που το 71ο Σύστημα εντάχθηκε στο Σ.Π.Κ. έγινε και η πρώτη τελετή υπόσχεσης στο Καϊμακλί, για όλα τα μέλη του Συστήματος. Η τελετή είχε όλη την μεγαλοπρέπεια που άρμοζε. Αρκετός κόσμος, Έφοροι και Πρόσκοποι από άλλες περιοχές παρευρέθηκαν. Από την Λάρνακα, μάλιστα, ήρθαν Ναυτοπρόσκοποι με επικεφαλής τον Έφορο Αλκίδα. Ακολούθησε μεγάλη Προσκοπική Πυρά. Πιστεύεται ότι γύρω στα 90 άτομα - μέλη του 71ου- έδωσαν εκείνη την μέρα την υπόσχεση τους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν οι Ν.Βαρνάβας, Γ.Κουρσουμπάς, Τ.Τράντας, Κ.Πασχάλης, Κ.Παλάτος, Σ.Λιασής, Γ.Ιωαννίδης, Γ. Μουσκουντής, Α.Μορφίτης, Α.Δημητρίου, Χ.Κασμίρης, Σ.Χαραλάμπους, Α.Ζαμπέλλας, Α.Ροδίτης, Μ.Οικονομίδης, Α.Κυριακού, Γ.Μακρυγιάννης και Μ.Δανιήλ.

Ο Νίκος Βαρνάβα ανάλαβε την αρχηγεία του Συστήματος. Με την βοήθεια του Γιάννη Κουρσουμπά που ανάλαβε Αρχηγός της Αγέλης Λυκοπούλων, του Τάκη Τράντα, Αρχηγού στην Ομάδα Προσκόπων και άλλων υπαρχηγών όπως του Κωνσταντίνου Παλάτου και του Κωνσταντίνου Πασχάλη, άρχισε να οργανώνει το Σύστημα. Οι πρώτοι βαθμοφόροι είχαν βέβαια προβλήματα λόγω έλλειψης πείρας και γνώσεων. Ο Ν.Βαρνάβα ήταν γνώστης των προσκοπικών θεμάτων μια και μεταξύ 1950-53 ήταν Ναυτοπρόσκοπος. Οι υπόλοιποι στηρίχτηκαν σε προσκοπικά βιβλία που έφεραν από την Ελλάδα και στη βοήθεια του Αρχηγού τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι σι πρώτες συγκεντρώσεις γίνονταν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Σύντομα φτιάχτηκε και το πρώτο "οίκημα" του 71ου που ήταν μια τσίγκινη παράγκα. Λίγο αργότερα (1960) καθιερώθηκε και το γαλαζοκίτρινο μαντήλι αντί του γαλάζιου που υπήρχε μέχρι τότε.