71ον Καϊμακλίου

Η καλύτερη προσκοπική παρέα...

 
Η ιστορία μας - Εκδρομή στην Γερμανία - 1996 PDF Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρων
Η ιστορία μας
Μάξιμος Κουρσουμπάς
Η Ίδρυση του 71ου
Ένα σπουδαίο 71ο
Κρίση και Παρακμή
Αναδριοργάνωση
Από την παράγκα στο οίκημα
Επιστροφή στις επιτυχίες
Επανάπαυση στις δάφνες
Οι πρώτες κοπέλες στο 71ο
Ένα ανανεωμένο 71ο ανεπιτίθεται
'Εκδοση Εφημερίδας
Ιστορική έξοδος στην Αίγυπτο - 1994
Αξέχαστη εκδρομή στο Ισραήλ - 1995
Εκδρομή στην Γερμανία - 1996
Όλες οι σελίδες

Εκδρομή στην Γερμανία - 1996

Τι να πρωτογράψει κανείς για μια τέτοια εκδρομή! Πως να χωρέσουν μέσα σε σελίδες αισθήματα και εντυπώσεις. Η μεγαλύτερη δράση που διοργάνωσε ποτέ το Σύστημα μας άρχισε στις 11 Αυγούστου 1996 και έληξε  με επιτυχία στις 20 Αυγούστου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

'Αφιξη στη Γερμανία

Η αποστολή του 71ου αποτελούμενη από 45 άτομα (Βαθμοφόρους, Προσκόπους και Ανιχνευτές) έφτασε στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης με την πτήση CY 695, αργά τhν Κυριακή 11 Αυγούστου. Απ’ εκεί με λεωφορείο μεταφέρθηκε στον ξενώνα στην πόλη Μουρχαρτ, όπου θα διέμενε στην διάρκεια της 10μερης εκδρομής μας. Στον ξενώνα την αποστολή μας, υποδέχθηκε ο Αρχηγός Συστήματος που είχε πάει στην Γερμανία λίγες μέρες νωρίτερα. Ο ξενώνας περιτριγυρισμένος από πρασινάδα και με όλες τις ανέσεις αποδείχτηκε πολύ φιλόξενος. Το εξοχικό μας στην Γερμανία!

Ξεκίνημα με βροχές

Ξημερώνοντας η πρώτη μέρα στην Γερμανία, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές περιορίστηκαν μέχρι το μεσημέρι στον ξενώνα λόγω βροχής. Το απόγευμα όμως αναγνώρισαν την γύρω περιοχή και στην συνέχεια περιδιάβαζαν στην πόλη του Μουρχαρτ. Το βράδι το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στην Γερμανία με προβολή διαφανειών και ενημέρωση για την χώρα που μας φιλοξενούσε.

Εκδρομή στο Χαηντελμπερκ

Τρίτη και 13 και οι γρουσούζηδες αρχηγοί έχουν γενέθλια! Ντίνος, Σωτήρης και Αντρέας κατάφεραν να γεννηθούν την ίδια μέρα!!! Ευχές και στους τρεις! Αυτό όμως που ξεχώρισε την Τρίτη ήταν τι εκδρομή στο Χάηντελμπερκ. Μια όμορφη πόλη 140,000 κατοίκων κτισμένη στις όχθες του ποταμού Νεκάρ. Εκεί επισκεφτήκαμε το κάστρο της πόλης με το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού που είδαμε ποτέ, το πανεπιστήμιο (το αρχαιότερο στην Γερμανία) και το κέντρο της πόλης όπου θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών.

Εκπαίδευση και στη Γερμανία

Μέρα για εκπαίδευση η Τετάρτη σε Προσκοπικά Θέματα όσον αφορά τους Προσκόπους. Την ίδια ώρα οι Ανιχνευτές χαρτογράφησαν την περιοχή γύρω από τον ξενώνα έτσι που να μας μείνει ενθύμιο. Το βράδι έγινε σκληρή μονομαχία μεταξύ ενωμοτιών και ομίλων σε ένα μεγάλο παιγνίδι γενικών γνώσεων.

Επιστροφή στο Μεσαίωνα

Εκδρομή στην πόλη του Ροπενμπουργκ είχαμε στις 15 Αυγούστου. Η πόλη περιτριγυρισμένη από τείχη του 14ου αιώνα, διατηρείται μεσαιωνική χωρίς αλλαγές. Έτσι λοιπόν σι εκκλησίες οι πύργοι, τα εστιατόρια, τα καταστήματα αλλά και οι πλακόστρωτοι δρόμοι είναι ακριβώς οι ίδιοι που χρησιμοποιούνταν πριν εκατοντάδες χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν τα καταπληκτικά χριστουγεννιάτικα καταστήματα! Προς στιγμή ξεχάσαμε πως ήταν Αύγουστος. Τρομερή διακόσμηση και χειροποίητα στολίδια. Μετά από γενική απαίτηση Ντίνος και Αντρέας κατάφεραν να . . . παρανομήσουν και με κυπριακή μέθοδο να βιντεογραφήσουν το εσωτερικό ενός καταστήματος παρ’ όλη  την σχετική απαγόρευση! Το Ρόπενμπουργκ ήταν ίσως η ωραιότερη πόλη που επισκεφτήκαμε. Σ’ αυτή την πόλη η φράση ‘εγώ θα μετακομίσω στην Γερμανία’ ακούστηκε αρκετές φορές.

Στα χνάρια των Αλπινιστών

Σημειώστε αυτή την ημερομηνία. 16-8-1996. Το 71ο Συστημα γίνεται το πρώτο κυπριακό Σύστημα που πραγματοποιεί ταξιδάκι εκτός Κύπρου. Η πορεία κάλυψε 14 περίπου χλμ και σε ένα μεγάλο μέρος της κινήθηκε στα μονοπάτια των αλπινιστών. Στην πορεία συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως! Και ασφαλώς κανένας δεν το μετάνιωσε. Τόση πρασινάδα! Τέτοια όμορφη Φύση! Ήταν βέβαια και τα διαφορετικά δέντρα. Η πυκνή βλάστηση μας δυσκόλεψε αρκετά, ενώ βρήκαμε περισσότερα μονοπάτια απ’ ότι έδειχναν οι χάρτες μας.

Παρ’ όλη την κούραση φτάνοντας στον ξενώνα βγάλαμε αμέσως τα μαγιό μας και γραμμή για την πανέμορφη πισίνα του Μούρχαρτ. Και η μέρα δεν τέλειωσε εδώ! Το βράδι πήγαμε για περίπατο στο Μουρχαρτ. Περιττό να πούμε ότι κοιμηθήκαμε όλοι όπως τα αγγελούδια...

Περίπατος στο Σβαπις-Χαλλ

Το Σάββατο η αποστολή μας επισκέφτηκε μια ιδιαίτερα γραφική πόλη, το Σβάπις-Χαλλ. Και αυτή η πόλη διατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην μεσαιωνική της ομορφιά, με στενά δρομάκια, πλακόστρωτες πλατείες και παραδοσιακά σπίτια. Εντύπωση μας προκάλεσε η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ όπου μας συνόδευε εκκλησιαστική μουσική.

Το βράδι της ίδιας μέρας έγινε . . . χαμός! Ανάψαμε φωτιά και ψήσαμε γερμανικά λουκάνικα αφού είχαμε το φεστιβάλ λουκάνικου. Η μουσική ήταν όμως ελληνικότατη. Η κιθάρα του Άλκη κελαηδούσε, ο Αντρέας πραγματικός Παβαρότι, και τραγούδι και χορός! Τέτοια ήταν η φόρα που πήραμε που σε λίγο συγκεντρώθηκαν γύρω μας και οι υπόλοιποι επισκέπτες του ξενώνα! Όσο για το λουκάνικο (τέσσερα είδη δοκιμάσαμε) όταν το βάλαμε στην φωτιά και το συνδυάσαμε με την μουστάρδα ήταν μούρλια!

Αθλητισμός και πισίνα

Με αθλητισμό ασχοληθήκαμε κυρίως την Κυριακή. Δεν έλειπαν όμως και οι εξετάσεις σε θέματα τάξεων για όσους το επιθυμούσαν αλλά και η ατομική εκπαίδευση Το απόγευμα το περάσαμε στην πισίνα με κολύμπι, παγωτό και... καμάκι.. Η πισίνα μεγάλη και πνιγμένη στο πράσινο ήταν πραγματικά ένας χώρος ξεκούρασης.

Το μεγαλοσύστημα στη μεγαλούπολη

Τελευταία, ουσιαστικά, μέρα στο πρόγραμμα μας και εκδρομή στην Στουτκάρδη. Εδώ πήραμε μια ιδέα από την διαφόρα στα . . . μεγέθη. Η Στουτκάρδη έχει πληθυσμό που πλησιάζει αυτόν της Κύπρου! Περάσαμε την μέρα μας στο Κέντρο της πόλης, στα αξιοθέατα και στα πολυκαταστήματα. Κόσμος και κοσμάκης στην Στουτκάρδη. Αυτό όμως που εντυπωσίασε ήταν η έκπληξη που επεφύλαξε ο Αρχηγός Ντίνος, ο ζωολογικός κήπος! Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της Γερμανίας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Το βράδι η Προσκοπική πυρά σήμανε ουσιαστικά το τέλος της εκδρομής. Παρ’ όλη την έξυπνη σάτιρα των Προσκόπων και των Ανιχνευτών, το αίσθημα της λύπης ήταν ιδιαίτερα έντονο αφού κανένας δεν ήθελε την δράση αυτή να τελειώνει. Η ήδη φορτισμένη με συγκίνηση ατμόσφαιρα, φορτίστηκε ακόμα περισσότερο με το τελευταίο τραγούδι που αφιερώθηκε στο Μάριο Κυριάκου που θα έπρεπε να βρισκόταν μαζί μας.

Γράψαμε ιστορία!

Η ιστορική εκστρατεία μας στην Γερμανία έφτασε στο τέλος της την Τρίτη 20 Αυγούστου 1996. Πρωί πρωί η αποστολή μας ταξίδεψε για το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και απ’ εκεί πέταξε για την Κύπρο κουβαλώντας μαζί της αξέχαστες στιγμές.

Η καλοκουρδισμένη μηχανή του 71ου δούλεψε και πάλι και έπιασε τα ψηλά της επίπεδα. Η συνεργασία της επιτροπής γονέων ήταν δεδομένη αφού ήταν μαζί μας και εκπρόσωπος της. Η συμπεριφορά των μελών της αποστολής ήταν άψογη!