71ον Καϊμακλίου

Η καλύτερη προσκοπική παρέα...

 
JOTI - JOTA

Jamboree On The Internet - Jamporee On The Air

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στο Διαδίκτυο (JOTI) είναι μία διεθνής συνάντηση προσκόπων στο διαδίκτυο που πραγματοποιείται κάθε έτος το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Αυτό είναι μια επίσημη εκδήλωση της παγκόσμιας προσκοπικής κίνησης.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του Σαββατοκύριακου, χιλιάδες προσκόποι από όλο τον κόσμο συναντιούνται και επικοινωνούν η μια με την άλλη μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε τεχνολογίες είναι τοπικά διαθέσιμες, από απλό διαδύκτυο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προγράμματα συνομιλίας, μικρόφωνα, σκάνερ και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Τα Προσκοπικά Συστήματα μπορούν να συνδυάσουν αυτό το γεγονός με το Jamboree στον αέρα (JOTA), ένα γεγονός όπου οι προσκόποι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσα από τις συχνότητες ραδιο ασυρμάτων με τη βοήθεια ενός τοπικού πληρώματος ραδιο ερασιτεχνών.

Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας πραγματοποιείται από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και σε ένα δίκτυο συνομιλίας αποκαλούμενο IRC. Το JOTI επιτρέπει στον κάθε πρόσκοπο να χτίσει τις φιλίες με προσκόπους σε άλλες χώρες και για να ανακαλύψει περισσότερα για την ζωή άλλων προσκόπων. Συχνά, αυτές οι επαφές διαρκούν για χρόνια και χτίζουν τη βάση για τα επερχόμενες ταξίδια και δράσεις.

Από το 1996, JOTI είναι ένα επίσημο γεγονός του Παγκόσμιου Προσκοπικού Κινήματος (WOSM) και έχει μια μόνιμη θέση στον ιστοχώρο του  παγκόσμιου προσκοπικού γραφείου.

Το JOTI είναι επίσημα ανοικτό 48 ώρες, από το Σάββατο 00:00 μέχρι την τοπική ώρα της Κυριακής 24:00. Το JOTI πραγματοποιείται ταυτόχρονα με το Jamboree στον αέρα (JOTA) που εστιάζει στην ερασιτεχνική ραδιοεπικοινωνία. Οι δραστηριότητες για τα δύο γεγονότα διευθύνονται συχνά από κοινού. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι συμμετέχουν κάθε έτος.

Το JOTI έγινε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1996, όταν το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο παρατήρησε πως ο προσκοπισμός είχε ήδη μια ιδιαίτερη παρουσία στο διαδίκτυο, και ότι υπήρξε ήδη ένα άτυπο και γρήγορα αυξανόμενο Jamboree στο διαδίκτυο, αποφάσισε ότι JOTI πρέπει να γίνει ένα επίσημο διεθνές προσκοπικό γεγονός, και ότι πρέπει να κρατηθεί στο ίδιο Σαββατοκύριακο με το Jamboree στον αέρα (JOTA).


 
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του JOTI: www.joti.org