71ον Καϊμακλίου

Η καλύτερη προσκοπική παρέα...

 
Από την άκρη της γης ξεκινήσαμε...

Με μια συμμετοχή περίπου 40,000 Προσκόπων από όλες τις άκρες της γης, αριθμό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, διεξήχθη το 22o Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στο χωριό Rinkaby της Σουηδίας από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2011.

199

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζαμπορι, που σαν ιδέα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1920, διεξάγεται κάθε 4 χρόνια σε ανάμνηση της πρώτης προσκοπικής κατασκήνωσης στο νησί Brownsea της Αγγλίας, που διοργανώθηκε από το Λόρδο Baden Powell το 1907 και σηματοδότησε την έναρξη του Προσκοπισμού, με σκοπό την συνάντηση Προσκόπων από όλο τον κόσμο και τη διάδοση του μηνύματος της ειρήνης!

jamboree_2_641

Από αυτό το γεγονός δε θα μπορούσε ασφαλώς να λείπει το σύστημά μας. Γύρω στα 20 μέλη του Συστήματός μας έδωσαν δυναμικά το παρών τους σαν μέλη της Κυπριακής  Αποστολής, που αριθμούσε κάτι περισσότερο από 300 συμμετέχοντες. Νέες γνωριμίες, τόσο με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής όσο και με Πρόσκοπους από διάφορες χώρες του κόσμου. Ένα συνεχές και ατέλειωτο πανηγύρι χαράς, παιχνίδια, δραστηριότητες στη σουηδική φύση, συζητήσεις γύρω από κοινωνικά θέματα όπως η ειρήνη, ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, το AIDS και άλλες μάστιγες που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, και φαντασμαγορικές ψυχαγωγικές τελετές - σε μια εκ των οποίων μας τίμησε με την παρουσία του το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας - αποτέλεσαν εν ολίγοις μέρος του προγράμματος του Τζαμπορι.

jamboree_10_159

Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις που μένουν στο μυαλό είναι ατέλειωτες και δύσκολα θα ξεχαστούν. Το να συναναστρέφεσαι με άτομα, με τα οποία υπάρχουν διαφορές γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού αλλά με ένα βασικό κοινό στοιχειό, τη μεγάλη προσκοπική οικογένεια, κάνει τον οποιοδήποτε περήφανο και πάντα έτοιμο να διαδώσει το μήνυμα του Προσκοπισμού, το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας στον κόσμο!

Γ. Σταυρίδης